Denne artikkelen gir informasjon om ferie, forberedelser til ferie, og hvordan du forholder deg til ferie i Tidsbanken.



Om ferie


Ferieloven fastslår at alle arbeidstakere skal ha full ferie, som etter ferieloven er 25 virkedager. I og med at lørdager også er virkedager etter ferieloven, er lovbestemt ferie i Norge 4 uker og 1 dag. 

  • Mange har i tillegg tariffestet 4 ekstra feriedager, slik at samlet ferie blir 5 uker for de aller fleste arbeidstakere i Norge.
  • Arbeidstaker kan kreve å få avviklet 3 uker sammenhengende ferie i hovedferieperioden mellom 1. juni og 30. september.
  • Arbeidstaker har krav på å få vite når ferien skal avvikles minst 2 måneder før ferien starter. 
  • Arbeidstaker som fyller 60 år i løpet av ferieåret, skal gis ekstraferie på 6 virkedager. 

Du kan lese mer om ferie her! 

Arbeidstilsynet har samlet informasjon om ferie her!


3 tips til ferieforberedelser

  1. Med ferietid kommer gjerne behov for vikarer og sesongansatte. Mange har høyt aktivitetsnivå også på sommeren, og da er det lurt å gjøre klart for ferievikarene før det braker løs. Bestill sesonglisenser her!

  2. Hvem tar over når avdelingsleder skal på ferie? Mange setter inn stedfortreder for avdelingsleder i ferien. Stedfortreder får ofte ansvar for planlegging, samt kontroll og godkjenning av arbeidstid. For at stedfortreder skal kunne gjøre en god jobb, anbefaler vi at de får et kurs i hvordan de mest effektivt skal utføre oppgavene sine. Ta kontakt med oss eller book kurs her!  

  3. Bruker du mye tid på å lære opp sommervikarene dine? Gjør som flere og flere, og la vikarene sette seg inn i ting før de stiller til første arbeidsdag. Legg inn tekst, bilder og video i kvalitetsmanualen, så blir det mindre tidsbruk for deg, kjekkere for vikaren, og lønnsomt for bedriften. Dette forutsetter at dere har kvalitetsmanualen i Tidsbanken. Ta evt. kontakt dersom dere ikke har den.


Planlegging av ferie

Ansatte kan ønske seg ferie fra egen hjem. Leder kan deretter ta stilling til om ønsket skal godkjennes eller ikke, og de ansatte ser status for ferieønskene sine i den nye vaktlisten. 

Den nye vaktlisten brukes også for å få god oversikt over hvilke dager man kan ønske ferie på, samt for oversikt over hvor mange feriedager som må planlegges og avvikles i løpet av kalenderåret. 

Har dere fast ferieavvikling er det vanlig å benytte serieregistrering via rutiner for å få ferien registrert i Timelisten.


Registrering av ferie

Både for heltids- og deltidsansatte skal ferie registreres hele uken dersom den ansatte skal ha ferie en uke i strekk. Dette er uavhengig av antall mulige arbeidsdager. Les mer om dette her!


Når ansatte benytter sine feriedager bør dette registreres i Tidsbanken. Da får den ansatte oversikt over brukte og gjenstående feriedager, samt at fraværsrapporter har korrekt grunnlag. Du registrerer ferien i Timelisten, raskt og enkelt.  

1. Gå til datoen den ansatte skal ha ferie og klikk på plusstegnet.

2. Velg ønsket registreringsmåte, i dette tilfelle Fyll ut dagen

3. Velg arbeidstypen for Ferie 

4. Klikk på Fyll ut.

Vi har flere måter å registrere ferie på, les mer om dette her!



Fra hjemsiden, i kalenderen, og i Timelisten, kan den ansatte se at ferie er registrert.

 

Når feriedatoen er passert, vises også antall brukte feriedager, ansatte kan også herfra trykke på feriedager brukt for få en oversikt over brukte dager. 

Halve feriedager

Ferieloven opererer ikke med halve feriedager, men slår fast at en feriedag er en hel dag. Noen bedrifter har likevel inngått avtaler om bruk av halve feriedager. Det kan være personlige avtaler eller tariff som styrer dette. Les mer om aktivering av halve feriedager i Tidsbanken her.



Oversikt over feriedager

Rapporten Ferie og tidskonto viser deg hvor mange feriedager, hele og halve, som er registrert i Timelisten. Du får tallet både for valgt periode, og status per i dag. Les mer her!



Med å trykke på "legg til ferieønske"  vil ansatte kunne se både planlagt ferie for egen avdeling, eller for valgt avdeling.  



Røde dager

Sammen med helligdager er det mange som velger å ta ferie inneklemte dager. Det er da viktig å huske at røde dager ikke regnes som feriedager jmf. Ferielovens §5.



Ferie i sykemeldingsperiode

Ansatte kan ta ferie selv om de er i en gradert sykemeldingsperiode. De tar da en "pause" fra sykemeldingen uten at det blir en ny arbeidsgiverperiode. Ferieperioden angis på blankett del D av sykemelding.


Syk i ferien

Ansatte kan også bli syk i ferien, og vil da kunne kreve et tilsvarende antall feriedager utsatt. For å ha rett til ny ferie senere i året må sykedagene dokumenteres med legeerklæring. Les mer her! 


Er du nysgjerrig på hvordan Tidsbanken kan hjelpe din bedrift?

Ta kontakt med oss i dag for å høre hvordan vi kan hjelpe deg

Hva er Tidsbanken?

Manuelt administrativt arbeid er tidkrevende og unødvendig. Vi hjelper kunder i alle bransjer med å unngå dette. Våre kunder er alt fra de største butikkjedene i landet med flere tusen ansatte, til små entreprenører med kun noen få. Felles for alle er at de ønsker å fange tiden! Vi gir kundene våre oversikt og kontroll på arbeidstiden til deres ansatte gjennom dynamiske vaktlister og automatisk genererte timelister, alt skreddersydd til hver enkelt kunde. Tidsbanken regner ut alt av overtid og tillegg automatisk, slik at du alltid kan være trygg på at du betaler riktig lønn, hver gang. Sammen skaper vi vinnere!

Les mer om Tidsbanken her

Kurs

Vi anbefaler ofte å heller få et grunnleggende eller viderkommende kurs enn hjelp til ett og ett spørsmål. Våre kunderådgivere vil da kunne hjelpe deg og se helheten i programmet på en ny måte og vi kan lære deg tips og triks som gjør din hverdag mer effektiv.

Se vår kurs katalog her

Send en e-post

Til tider kan det være stor pågang på telefonsupport, vi oppfordrer dere derfor til å sende deres supporthenvendelser pr e-post. Dette gjør at vår supportavdeling kan løses flere saker raskere. Kontakt oss på

support@tidsbanken.no

Ta en telefon

Når dere ringer til oss vil den som sitter på supportvakt forsøke å hjelpe dere umiddelbart. Hvis spørsmålet er komplisert eller krever endringer av beregningsregler i Tidsbanken, vil konsulenten opprette en sak som løses av en av våre kunderådgivere. Telefonnummer vårt er

55 27 37 00