Gjør det enkelt å følge reglene for oppfølging av sykefravær

Ved sykdom er det viktig med god oppfølging for å få den ansatte fortest mulig tilbake i arbeid.
Vi har i denne rapporten, basert på lovverket, satt opp viktige milepæler for denne oppfølgingen. 

I Tidsbankens rapport ser du når ansatte har vært sykemeldt i hhv. 4 uker, 7 uker, 9 uker og 26 uker.
Tiltaket etter 9 uker er opphevet. Vi anbefaler likevel at det gjennomføres hensiktsmessig samhandling rundt fraværet mellom dialogmøtet innen 7 ukers fravær og dialogmøte 2 etter 26 uker.


Slik fungerer det

Rapporten baserer seg på lønnsartene som er registrert på den ansatte, for å se om den ansatte har vært på jobb eller ikke. 
Sykefravær må derfor registreres med lønnsartene for sykefravær i timelistene for at rapporten for fraværsoppfølging skal fungere. 

Lønnsarten for sykefravær må under "Timegruppe" være registrert med "Ingen opptelling".


Rapporten finner du på rapporteringssiden i Tidsbanken.


Rapporten sorterer på avdelinger. Du begynner med å velge hvilke avdelinger du vil hente ut rapport på.
Når du har bestemt deg for et utvalg, klikker du på "Vis rapport".



Du vil nå få opp en oversikt over ansatte på gitt(e) avdeling(er) som har vært sykemeldt over tid sortert i 4, 7, 9 og 26 uker.

Fargene gir en illustrasjon på hvor nær den ansatte er å gå over på neste milepæl hvor et tiltak venter.

Ved å holde pekeren over de øverste tellekolonnene vil du få en forklaring på tiltakene som skal iverksettes.

Dette er hentet ut av lovteksten. Hvis du vil lese denne i sin helhet, så finner du den ved å klikke her.



Viktige milepæler

Senest innen 4 uker etter sykemelding skal arbeidsgiver lage en oppfølgingsplan i samarbeid med arbeidstaker, bortsett fra i tilfeller hvor det er åpenbart unødvendig. Oppfølgingsplanen skal formidles til sykemelder.

Senest innen 7 uker etter sykemelding skal arbeidsgiver innkalle arbeidstaker som er helt sykemeldt til et dialogmøte. Sykemelder skal delta hvis arbeidstaker og eventuelt også arbeidsgiver mener det er hensiktsmessig. Møtet skal også avholdes for arbeidstakere som er gradert sykemeldt hvis arbeidsgiver, arbeidstaker eller sykemelder mener det er hensiktsmessig.

Arbeidsgivers rapporteringsplikt til Arbeids- og velferdsetaten (NAV) etter ni ukers sykefravær oppheves. Sanksjonene i regi av NAV oppheves. Hovedfokuset i oppfølgingen bør være på samhandlingen mellom arbeidsgiver og arbeidstaker på den enkelte arbeidsplass. Systemet skal i større grad bygge på tillit til at arbeidsgiver ønsker å følge opp sine sykemeldte arbeidstakere. Arbeidstakerne, sykemelderne og myndighetene skal bidra i dette arbeidet.

Hvis det ikke er mulig å tilrettelegge på arbeidsplassen, må det dokumenteres av arbeidsgiver innen 8 uker etter sykemelding.

Senest innen 26 uker etter sykemelding skal NAV-kontoret innkalle arbeidstaker og arbeidsgiver til dialogmøte 2. Her har begge parter møteplikt. Alle parter kan be om at dialogmøte 2 blir innkalt tidligere. Ved behov kan alle parter be om at NAV innkaller til et dialogmøte 3.

For å sikre nærvær og aktivitet, spesielt ved økt bruk av graderte sykemeldinger, understrekes at arbeidsgiver må tilrettelegge arbeidet for den enkelte sykemeldte, og at arbeidstaker må bidra gjennom medvirkning og oppfølging av aktivitetsplikten.


Er du nysgjerrig på hvordan Tidsbanken kan hjelpe din bedrift?

Ta kontakt med oss i dag for å høre hvordan vi kan hjelpe deg

Hva er Tidsbanken?

Manuelt administrativt arbeid er tidkrevende og unødvendig. Vi hjelper kunder i alle bransjer med å unngå dette. Våre kunder er alt fra de største butikkjedene i landet med flere tusen ansatte, til små entreprenører med kun noen få. Felles for alle er at de ønsker å fange tiden! Vi gir kundene våre oversikt og kontroll på arbeidstiden til deres ansatte gjennom dynamiske vaktlister og automatisk genererte timelister, alt skreddersydd til hver enkelt kunde. Tidsbanken regner ut alt av overtid og tillegg automatisk, slik at du alltid kan være trygg på at du betaler riktig lønn, hver gang. Sammen skaper vi vinnere!

Les mer om Tidsbanken her

Kurs

Vi anbefaler ofte å heller få et grunnleggende eller viderkommende kurs enn hjelp til ett og ett spørsmål. Våre kunderådgivere vil da kunne hjelpe deg og se helheten i programmet på en ny måte og vi kan lære deg tips og triks som gjør din hverdag mer effektiv.

Se vår kurs katalog her

Send en e-post

Til tider kan det være stor pågang på telefonsupport, vi oppfordrer dere derfor til å sende deres supporthenvendelser pr e-post. Dette gjør at vår supportavdeling kan løses flere saker raskere. Kontakt oss på

support@tidsbanken.no

Ta en telefon

Når dere ringer til oss vil den som sitter på supportvakt forsøke å hjelpe dere umiddelbart. Hvis spørsmålet er komplisert eller krever endringer av beregningsregler i Tidsbanken, vil konsulenten opprette en sak som løses av en av våre kunderådgivere. Telefonnummer vårt er

55 27 37 00