Ønsker du mer kunnskap om ferie til dine ansatte, da er dette artikkelen for deg!


café, camera, classic

Mulig problemstilling for Tidsbanken kunde:

Hvordan registrerer arbeidsgiver ferie for deltidsansatte?

Lover og regler

  • Ferieloven fastslår at alle arbeidstakere skal ha full ferie, som etter ferieloven er 25 virkedager. I og med at lørdager også er virkedager etter ferieloven, er lovbestemt ferie i Norge 4 uker og 1 dag. Mange har i tillegg tariffestet 4 ekstra feriedager, slik at samlet ferie blir 5 uker for de aller fleste arbeidstakere i Norge.
  • Det er viktig å være oppmerksom på at ferieloven ikke gir rett til bare å ta ferie på arbeidsdager. Ferieloven skal sikre alle arbeidstakere, uansett stillingsbrøk eller stillingsprosent, en total ferieperiode på 4 uker og 1 dag hvert ferieår. Hvis det viser seg at avtalte fridager faller i ferien, regnes disse avtalte fridagene også som feriedager.
  • Ferieloven sier ikke noe særskilt om ferieavviklingen for deltidsstillinger. Men ferieloven fastslår at virkedager i ferien som ville ha vært fridager skal medregnes i antall 


Hvordan kan Tidsbanken hjelpe kunden med å overholde disse reglene?


Dette løser kunden enkelt med å registrere 1 uke ferie som blir 5 feriedager og disse registreres i timelisten alle dagene, uavhengig av hvor mange dager vedkommende skulle ha jobbet denne uken pga. gradert sykmelding, deltidsstilling eller ulønnet permisjon.

Hvem skal ha oversikt over brukte feriedager? Ansatte eller arbeidsgiver?

Eksempel og mulig situasjon for en Tidsbanken kunde:

«Før jul i fjor hadde arbeidsgiver en dialog med en av sine medarbeidere om hvor mange feriedager arbeidsgiver hadde til gode. Bakgrunnen var at arbeidsgiver var usikker på hvor mange feriedager arbeidsgiver hadde igjen, og hvor mange av disse som var overført fra forrige ferieår.

Arbeidsgiver ble gjentatte ganger bedt om å bekrefte hvor mange feriedager arbeidsgiver kunne ta ut uten å bli trukket i lønn. Arbeidsgiver ga arbeidstaker en slik bekreftelse, men har i ettertid oppdaget arbeidsgiver at det var oppgitt for mange feriedager. For å få regnestykket til å gå opp, foretok arbeidsgiver derfor et trekk i januar lønnen til arbeidstaker.

Nå holder arbeidstakeren arbeidsgiver ansvarlig for at arbeidsgiver har tatt ut for mange feriedager. Arbeidsgiver synes det virker totalt urimelig at det er dem som arbeidsgiver som må ta ansvaret for at arbeidstaker har avviklet flere feriedager enn det arbeidstaker hadde krav på, og attpåtil skal være nødt til å betale for det? Hvem er egentlig ansvarlig for å holde regnskap over feriedager?»

Lover og regler

Hvem som er ansvarlig for å holde oversikten over hvor mange feriedager den ansatte til enhver tid har til gode, er ikke uttrykkelig regulert i ferieloven.

Det er imidlertid på det rene at det er arbeidsgivers plikt å drøfte fastsetting av ferietid med de ansatte, og også sørge for at ferie avvikles i løpet av ferieåret.

At disse to forpliktelsene påligger arbeidsgiver, taler for at det er arbeidsgiver som må holde oversikt over hvor mange feriedager den ansatte til enhver tid har, ettersom det uten en slik oversikt vil bli vanskelig å oppfylle lovens bestemmelser om fastsettelse og avvikling av ferie.

Dette innebærer imidlertid ikke dette at ikke også de ansatte, i kraft av sin lojalitetsplikt til arbeidsgiver, har en plikt til å følge med på feriedagene slik at det ikke avvikles mer ferie enn det som følger av ferieloven eller arbeidsavtalen.

I denne saken var den ansatte usikker på hvor mange feriedager som var igjen, og arbeidstaker oppfordret derfor arbeidsgiver gjentatte ganger om å bekrefte hvor mange feriedager hun hadde til gode. Arbeidstaker har derfor gjort det som kan forventes for å finne ut av hva arbeidstaker har krav på.

At arbeidsgiver trår feil og bekrefter et for høyt antall feriedager, er derfor noe arbeidsgiver må ta på sin kappe.

Når det gjelder det lønnstrekket som er foretatt, har arbeidsmiljøloven svært strenge regler for når det er tillatt å foreta et trekk i lønn.

Dersom arbeidsgiver ikke har inngått en avtale med den ansatte om at de kan kunne trekke henne i lønn, er derfor dette trekket ulovlig.

Dette er penger som arbeidstaker hadde regnet med å få, og det kan medføre store problemer å ikke ha disse pengene tilgjengelig på kontoen som forutsatt. Arbeidsgiver må derfor betale tilbake pengene for de dagene arbeidsgiver har trukket  i lønn.

Fordelene med at kunden bruker Tidsbanken oversikt for ferieplan

Med gode rutiner igjennom Tidsbanken har både arbeidsgiver og ansatte løpende oversikt på ferie hele året. Rutinene bør leder med personalansvar ha hovedansvar for å holde oversikt over sine arbeidstakere. Dette følger naturlig av at arbeidsgiver har ansvaret for å påse at arbeidstakerne avvikler ferie.



Diverse regler på ferie

Overføring av to uker?

I tilfeller der arbeidstaker og arbeidsgiver er enige om det, så kan man avtale å overføre deler av ferien til neste år. Dette ikke er en rettighet arbeidstakeren har, men at partene må bli enige.

- Arbeidsgiver og arbeidstaker kan bli enige om at inntil 2 uker av ferien overføres til neste år. I tillegg kan de avtalefestede dagene overføres. For dem som har 5 uker ferie og 5-dagersuke, betyr det at partene kan avtale overføring av 14 feriedager til neste år.

Ansatte over 60 år som har en ekstra ferieuke kan avtale overføring med arbeidsgiver etter samme regler. De har med andre ord ingen utvidet adgang til å overføre feriedager.

Bare avtalefestet ferie kan utbetales?

Den lovfestede ferien på 4 uker og 1 dag kan ikke "kjøpes" av arbeidsgiver. Frem til endringen i ferieloven i 2014 kunne arbeidsgiver betale ut feriedager som ikke ble brukt på grunn av sykdom og foreldrepermisjon, men den muligheten er nå fjernet.

Nå er det bare de 4 avtalefestede feriedagene de fleste arbeidstakere har krav på som kan utbetales.

- Disse feriedagene disponerer partene over som de selv vil, med mindre annet følger av tariffavtale. Så da kan partene bli enige om at den avtalefestede ferien kan kjøpes ut istedenfor at den avvikles. Vår erfaring er at det kun er i staten de fire avtalefestede feriedagene ikke kan «kjøpes og selges».

Overføres uansett?

Hva skjer dersom en arbeidstaker ikke har mulighet til å få tatt ut all ferien før nyttår?

- Dersom arbeidstaker ikke har avviklet ferie i tråd med ferieloven, og det står igjen flere dager enn det kan avtales overføring av, så har det skjedd et brudd på ferieloven. Konsekvensen er imidlertid bare at ferien automatisk overføres til neste år sammen med pengene

Ferie på enkeltdager?

Den påstanden flest Infotjenester-lesere svarte feil på, var hvorvidt arbeidstakere kan kreve å ta ut deler av ferien som enkeltdager. 55 prosent av leserne har svart at arbeidstakere har krav på dette. Det har de ikke.

- Arbeidstakere har ikke krav på å få ta ut ferie som enkeltdager. Arbeidsgiver bestemmer tidspunktet på ferie, og kan derfor også bestemme at ferien skal avvikles i hele uker.

Hun understreker at det ikke er noe i veien for at arbeidsgiver og arbeidstaker avtaler uttak av ferie på enkeltdager, så lenge begge parter er enige.

Kan kreve sammenhengende ferie?

Arbeidstaker har nemlig den motsatte retten; de kan nekte å ta ut ferie som enkeltdager.

- Alle ansatte kan kreve å få minst tre sammenhengende ferieuker i hovedferieperioden mellom 1. juni og 30. september. For arbeidstakere som har fem uker ferie, gir de fleste tariffavtalene rett til å til å kreve hver av de to siste ferieukene som én pluss én sammenhengende ferieuke. Det betyr imidlertid ikke at de to ukene kan kreves i sammenheng,

Arbeidstakere som bare har den lovfestede ferien på 4 uker og 1 dag kan kreve hele restferien på 1 uke og 1 dag i sammenheng

Kan legge all ferie på sommeren?

Dette leder over til påstanden nest flest svarte feil på. 54 % av dem som har testet sine kunnskaper om ferieloven har svaret feil på påstanden om at arbeidsgiver kan pålegge arbeidstakere under 60 år å ta all ferien om sommeren.

- Det er ingenting i veien for at arbeidsgiver legger all ferien om sommeren, så lenge arbeidstakerens rett til å få ferie i sammenheng innfris. Grunnen til at vi har tatt med forbeholdet om at dette gjelder arbeidstakere under 60 år, er at arbeidstakere over 60 år selv bestemmer når de skal ta den ekstra ferieuken de har krav på fra det året de fyller 60.

Men også for denne gruppen kan arbeidsgiver legge all ferie unntatt seniorferien til sommeren.


Har du flere spørsmål om Tidsbanken og ferie?

Bestill konsulent time i dag:

Kontakt oss på support@tidsbanken.no

eller på 55 27 37 00

Er du nysgjerrig på hvordan Tidsbanken kan hjelpe din bedrift?

Ta kontakt med oss i dag for å høre hvordan vi kan hjelpe deg

Hva er Tidsbanken?

Manuelt administrativt arbeid er tidkrevende og unødvendig. Vi hjelper kunder i alle bransjer med å unngå dette. Våre kunder er alt fra de største butikkjedene i landet med flere tusen ansatte, til små entreprenører med kun noen få. Felles for alle er at de ønsker å fange tiden! Vi gir kundene våre oversikt og kontroll på arbeidstiden til deres ansatte gjennom dynamiske vaktlister og automatisk genererte timelister, alt skreddersydd til hver enkelt kunde. Tidsbanken regner ut alt av overtid og tillegg automatisk, slik at du alltid kan være trygg på at du betaler riktig lønn, hver gang. Sammen skaper vi vinnere!

Les mer om Tidsbanken her

Kurs

Vi anbefaler ofte å heller få et grunnleggende eller viderkommende kurs enn hjelp til ett og ett spørsmål. Våre kunderådgivere vil da kunne hjelpe deg og se helheten i programmet på en ny måte og vi kan lære deg tips og triks som gjør din hverdag mer effektiv.

Se vår kurs katalog her

Send en e-post

Til tider kan det være stor pågang på telefonsupport, vi oppfordrer dere derfor til å sende deres supporthenvendelser pr e-post. Dette gjør at vår supportavdeling kan løses flere saker raskere. Kontakt oss på

support@tidsbanken.no

Ta en telefon

Når dere ringer til oss vil den som sitter på supportvakt forsøke å hjelpe dere umiddelbart. Hvis spørsmålet er komplisert eller krever endringer av beregningsregler i Tidsbanken, vil konsulenten opprette en sak som løses av en av våre kunderådgivere. Telefonnummer vårt er

55 27 37 00